Hogyan használjunk matematikai kifejezéseket a blog.hu-n

2021/01/13. - írta: sajozsattila

A blog.hu a legnagyobb magyar nyelvű blog platform. Ha valakinek sikerül kikerülni a címlapra a szolgáltatónál szinte biztosan jó olvasottságot tud elérni a bejegyzése számára. Viszont a blogmotornak megvannak a maga hiányosságai. Ezek egyike a matematikai kifejezések támogatásának hiánya. Ebben a bejegyzésben megnézünk egy egyszerű módszert arra, hogy ne kelljen ezeket képként beszúrni.


 

In medias rex, a dolgok közepébe vágva: Létezik egy olyan nyelv, a Markdown. Ezt, ezt fogjuk használni a probléma megoldására.

Egy kis bevezetés annak, aki még nem hallott erről a nyelvről: A Markdown olyan egyszerű szintaxisú szövegszerkesztésre használt nyelv, amit kifejezetten arra dolgoztak ki, hogy növeljék a produktivitást. A lényeg: soha sem kell felemelnünk a kezünket a billentyűzetről, lényegében minden egyes szövegszerkesztési feladatot elvégezhetünk gépelés közben. Online publikáció írásakor a Markdown napjainkban az egyik legnépszerűbb megoldás. Több szerkesztő elérhető az interneten Markdown szövegek szedésére. Én most ezek közül a μr² megoldását fogom használni.

Térjünk a lényegre és nézzünk egy példát.

Ez egy görög betű a szövegben: \sigma. Ez pedig egy matematikai kifejezés blokkban:


P_{\omega}=\hbar\omega\,\frac{1+R}{1-v^2}\int\limits_{-1}^{1}dx\,(x-v)|x-v|

Ami Markdownban egyszerű LaTeX bevitelt jelent $$ jelek között:

Ez egy görög betű a szövegben:$$\sigma$$. 
Ez pedig egy matematikai kifejezés blokkban:

$$
P_{\omega}=\hbar\omega\,\frac{1+R}{1-v^2}\int\limits_{-1}^{1}dx\,(x-v)|x-v|
$$

Ha megírtuk Markdown-ban a bejegyzésünket, akkor a következő módon tudjuk importálni a blog.hu-ba:

Először nyissuk meg a μr² szerkesztő oldalsó menüjét, a jobb felső sarokban lévő ikonra kattintva. Valami ilyesmit fogunk látni:

μr² oldalsó menüje

Majd állítsuk HTML-re az előnézetet, az oldalsó menü HTML pontjára kattintva. Ekkor a szerkesztő bal oldalán a bejegyzésünk nyers HTML kódját fogjuk látni. Ezt el is menthetjük, de ha nem túl hosszú, akkor csak jelöljük ki és másoljuk be egy blog.hu bejegyzés HTML részébe:

Blog.hu szerkesztő menüje

Készen is vagyunk.

Matematikai képletek mellett a Markdownt több olyan dologra is tudjuk használni ami talán egy kicsit nehézkes a blog.hu-ban. Mire gondolok? Például lábjegyzet[1], formázott táblázat vagy irodalomjegyzék. Akit érdekelnek a részletek vessen egy pillantást a μr² felhasználói kézikönyvére.

Végjegyzetek

  1. Mint ez. ↩︎

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr8216384202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glantos70 2021.01.15. 11:31:51

Kösz a cikket, nagyon jó ötlet! Mindenképpen kipróbálom majd, bár így ránézésre némi gyakorlást igényel majd! :-)
süti beállítások módosítása